EXPLOTACIÓ MATÈRIES PRIMERES
TIPUS
·Els minerals no metàl·lics són aquells dels quals no s'extreuen metalls. És el cas de la calcària, el marbre, el guix i l'aigua subterrània.
·Els minerals energètics són aquells que proporcionen energia. Per exemple, el carbó, el gas, el petroli i l'urani.
RENOVABLES I NO RENOBABLES
L'ENERGIA
Els éssers humans han utilitzat l'energia des de sempre. Al principi, feien servir la seva pròpia força. Més tard, van aprendre a obtenir energia del foc, el vent, l'aigua i la força dels animals. Fa una mica més de 200 anys el carbó es va convertir en la principal font d'energia. Fa 100 anys es van començar a fer servir el petroli i l'electricitat. I les últimes dècades han aparegut unes altres fonts noves: nuclear, eòlica, solar...
EL PETROLI I EL GAS NATURAL
El petroli i el gas natural són primeres matèries minerals. Es fan servir principalment per produir energia.
Es tracta de recursos no renovables. El gas i el petroli s'han format per la descomposició d'organismes marins sepultats, en un procés que dura milions d'anys i que avui dia continua tenint lloc. Amb tot, en consumim molt més ràpidament del que triguen a generar-se. Això vol dir que s'esgotaran.
Un altre problema que planteja el fet d'explotar aquests jaciments és que el petroli i el gas natural s'acostumen a produir lluny dels centres de consum, i cal transportar-los a milers de quilòmetres de distància. Una de les maneres de fer-ho és a través d'una enorme xarxa de canonades, anomenades gasoductes si transporten gas, i oleoductes si transporten petroli. També es fan servir vaixells especialitzats: metaners per al gas i petroliers per al petroli. De tant en tant hi ha petroliers que s'accidenten, aboquen la càrrega al mar i causen un gran dany a la flora i la fauna marines.
QUI PRODUEIX I CONSUMEIX?
Els estats grans productors, exportadors i consumidors de petroli i gas natural no són els mateixos.
La major part de les reserves mundials de petroli es localitzen a la regió de l'Orient Mitjà. Per estats, els principals productors són l'Aràbia Saudita, Rússia, els Estats Units, l'Iran i la Xina.
Les empreses que controlen la refinació del petroli són occidentals.
Els grans consumidors en són els països rics, com ara els Estats Units, el Japó o Alemanya, i els que actualment s'estan desenvolupant molt de pressa, com ara la Xina, l'Índia i Corea del Sud.
El fet que no coincideixin productors i consumidors fa que cada grup posi per davant els interessos propis.
Els països productors intenten controlar i regular el mercat del petroli. Amb aquest objectiu es va crear l'Organització de Països Exportadors de Petroli (OPEP).
Els països consumidors intenten diversificar els estats als quals compren petroli i gas natural i investiguen altres formes d'energia, per evitar dependre de pocs països. A més a més, donen suport a l'expansió de les companyies petrolieres del propi estat per tot el món.
FONTS D'ENERGIA TRADICIONALS
El combustible més utilitzat a les centrals tèrmiques és el carbó, però té l'inconvenient que és molt contaminant.
Els principals productors de carbó del món són la Xina i els Estats Units.
L'ENERGIA NUCLEAR
L'energia elèctrica nuclear es produeix a partir de la fissió, o trencament dels àtoms, de minerals radioactius, sobretot d'urani.
El procés de fissió es du a terme a les centrals nuclears. La fissió del nucli dels àtoms d'urani produeix grans quantitats de calor. Aquesta calor s'utilitza per escalfar aigua i generar vapor d'aigua a alta pressió. El vapor mou unes turbines i es genera electricitat.
L'energia nuclear té molta importància en països com ara els Estats Units i França.
L'ENERGIA HIDROELÈCTRICA
L'energia hidroelèctrica o hidràulica utilitza la força de l'aigua per obtenir electricitat.
L'aigua s'acumula en embassaments i s'hi construeixen preses als punts més estrets. A la part inferior de la presa, l'aigua es fa passar per les aspes d'una turbina i es produeix electricitat quan giren les aspes.
Alguns països són grans productors d'hidroelectricitat; aquest és el cas del Canadà, els Estats Units, el Brasil i la Xina.
FONTS D'ENERGIA ALTERNATIVA


