RAMADERIA
DEFINICIIÓ
La remaderia consisteix a criar animals per aprofitar-ne els productes que ens donen: carn, llet, ous, cuir, llana, mel, etc. Alguns animals també es fan servir com a força de treball o, simplement, es destinen a la reproducció.

TIPUS DE RAMADERIA
-RAMADERIA EXTENSIVA:
És pròpia de les grans explotacions, on el bestiar corre lliure pel camp i s'alimenta de pastures naturals.
Requereix unes inversions escasses en mà d'obra, instal·lacions per als animals, aliments, etc., però té una baixa productivitat.
Els tipus de bestiar característic són el boví i l'oví, els productes dels quals es destinen a la venda, en el cas dels països desenvolupats, i a l'autoconsum, als països subdesenvolupats.
-RAMADERIA INTENSIVA
Es practica en explotacions especialitzades, normalment més petites que les de la ramaderia extensiva.
Exigeix grans inversions en instal·lacions, tecnologia, pinsos per al bestiar, etc., però té una alta productivitat.
És una ramaderia estabulada, la qual cosa significa que els animals es crien en estables, de vegades sota unes condicions de temperatura, llum i humitat artificials per augmentar-ne la producció en el mínim temps possible.
De vegades, el bestiar s'alimenta tant de pastures naturals com de plantes farratgeres i pinsos a les granges, quan escasseja l'herba. En aquest cas, la ramaderia és semiestabulada.
Els tipus de bestiar característic són el boví, el porcí i l'aviram, la producció dels quals es destina al mercat.